2016. január 14., csütörtök

30 Napos Goth Kihívás - 23-tól 29-ik napig

Megérkeztem a 23-as kérdéssel egész az utolsó előttig :)

23.nap: Kedvenc művészed vagy fotósod

Nos engem a művészet,festészet,fotózás nem igazán kötött le sosem. Egyetértek azzal teljes mértékben,hogy ez is az önkifejezés egyik formája,és ezzel az ágazattal is ugyanúgy lehet kreatív dolgokat létre hozni. Viszont én már kiskorom óta inkább a könyvek szerelmese voltam,és ez a mai napig sem változott semmit ( legyen az regény,verses könyv,novella ). Továbbá a virtuális blogokat is nagyon kedvelem,ahol mások véleményeiről,élményeiről,világukra való meglátásukról olvashatok.  Egyszóval engem inkább az olvasás köt le,maximum facebookon szoktam nézni ilyen amatőr rajzokat,festményeket és képeket,de jobban még nem igazán merültem bele ebbe a témába bevallom. 

24.nap: Szerinted melyik a legjobb goth weboldal?

Kifejezetten nem szoktam goth weboldalakat nézegetni,a Magyar Gothic Club (MGC) kivételével. 

25.nap: Gondolkoztál már azon,hogy elhagyd a szubkultúrát,ha igen miért?

12-13 éves koromba váltam a szubkultúra részévé,tehát elég fiatalon. A társadalom nyomása,az iskola nyomása ( tanárok,iskola pszichológus,osztálytársak) nyomása folyton rám nehezedett. Próbálták megmondani hogyan is kellene kinéznem,de valamiért mikor úgy tettem sosem éreztem jól magam,mert a tükörből az ő általuk elvárt kép köszönt rám vissza nem pedig önmagam. Ezért egy idő után abbahagytam és úgy csináltam,ahogy nekem tetszett,de folyamatos bántás és kiközösítés lett az önfelállásom ára. A társadalomnak ( főleg a közeli környezetemnek,még a családomnak is) tizenöt éves koromra sikerült bemagyarázniuk a tudatalattimba,hogy a mainstream emberé válás normális folyamat és az egyediség megvetendő dolog. Ezek után leszedtem a szobámba az össze poszterem,megpróbáltam a társadalom szemszögéből ítélve "normálisan" öltözködni,viselkedni,"normális" zenéket hallgatni ( tehát minden ami mainstream). Azt hittem,hogy majd így elfognak engem fogadni,de viszont sosem éreztem jól magam ilyenkor hiszek ők erőltették rám az általuk "normálisnak" bélyegzett dolgaikat. Úgy éreztem,hogy nem vagyok már önmagam hanem én is az felé haladok,hogy  "agy mosott zombivá" váljak (mivel a többi embert teljesen annak láttam körülöttem ) . Tovább erőltettem még ezek ellenére is a dolgot magamra,azt hittem sosem lesznek barátaim,ha ilyen maradok és a társadalom örökké kifog rekeszteni. Igyekeztem színesebb ruhákat vásárolni magamnak,de valamiért ahogyan egy ruhás üzletbe léptem már egyből a fekete,sötétebb színű ruhákhoz mentem oda még ha nem is tudatosan. Mikor eldöntöttem magamba,hogy veszek magamnak pár "lányos" kiegészítőt annak sem lett különb vége. Szegecses karkötők,nyakláncok,halál fejes cuccok,lógós láncok között találtam magam és csak ilyenekkel bővültek a kiegészítőm,valamiért nem vitt rá a lélek,hogy "normálisakat" is vegyek. Egyre inkább észrevettem, hogy a telefonomon több, punk, rock, metál,gothic metál,goth,dark wave zene, mint azok, amiket csak azért töltöttem le,hogy megfeleljek a társadalomnak. Még más lányok az Alkonyatot olvasták én Edgar Allan Poe-t, hiába próbáltam erővel azokat a dolgokat lenyomni a saját torkomon, amiket ők „normálisnak” tekintetek, nem ment.Elfogadtam lassan, hogy nem tudok olyan lenni, mint ők, és már nem is akartam többé a bégető birkanyájba beállni közéjük. így hát középiskolába az általános iskola, óvoda (valamiért már akkor is kiközösített mindenki, az okát a mai napig nem tudom… talán akkoriba még csak azért, mert én voltam a leggyengébb láncszem) folyamatos kiközösítésben részesültem, egyedül az előző év volt valamennyivel jobb. Idén meg már teljesen eltűnt ez, mert magán tanuló vagyok. Viszont nem bántam meg, mert legalább önmagam lehetem, ha még a legtöbb időben szinte teljesen egyedül voltam,és végül megtaláltam azt a közösséget ahova illek ( ha csak virtuálisan is) továbbá pár barátot is meg a párom akik úgy fogadnak el ahogy vagyok :)


26. nap: Ossz meg egy fotósorozatot évről-évre (vagy hónapról hónapra, ha új vagy), mióta gothnak érzed magad

Nos, sajnos nincsenek már meg a régi képeim, csak maximum pár darab, de azokon se nincs úgymond felismerhetően goth kinézetem, ruháim. Ahogyan most se igazán vannak, csak pár darab (pedig szeretnék, csak hát varrni nem tudok, hiába is próbálkoztam, nekem ez nem megy se az egyedi dolgok készítése. A kész ruhák meg elég drágák, ahol élek pedig nem is beszerezhetők. Varratnom, készítenem meg egy vagyon lenne). Szóval sajnos ennek a kérésnek nem tehetek eleget.

27. nap: A legrosszabb dolog, amit valaha tettél / tennél egy pózerrel illetve egy szárnyait most próbálgató (kissé béna) újonccal?

A „pózer” embereket nem szeretem, mivel pózernek számít az, aki egy bizonyos szubkultúrát azért követ (vagy bármi mást azért tesz), hogy „menőnek” tűnjön mások szemében. Az ilyeneket nem hogy csak ezen a szubkultúrán belül nem kedvelem, hanem úgy egyébként sem (bár ilyen a dark,goth szubkultúrán belül nem igazán van,legalábbis én eddig még nem nagyon találkoztam ilyennel). Az újoncokkal pedig én nem szoktam gonoszkodni, rosszat tenni, sőt nem is tennék. Én kb. fél éve csatlakoztam dark,goth közösségekhez az interneten az előtt nem is tudtam ilyennek a létezésről,és szinte egyedül voltam. Velem is nagyon elfogadóak, segítő készek voltak és én is így tennék újoncokkal szembe. Segítenék, ahogy az a tudásomtól telik.

28. nap: Hagyományos (oldschool) gothnak tartod magad? Milyennek képzeled el magad 30-40 évesen?

Egyáltalán nem. Sőt a kinézetem nem is igazán goth, mivel maximum pár darab goth stílusú ruhám van, azok pedig klasszikus goth stílusúak. Hétköznapokban meg inkább a dark vonal jelenik meg az öltözködésembe. Leginkább egyszerű fekete csőnadrágot, fekete vagy sötét színű felsővel viselek és hol erősebb, hol gyengébb, de mindenféle képen fekete színű sminkkel. Egy időben tele voltam rockeros,punk stílusú  kiegészítőkkel,halálfejes cuccok,láncok,szegecsek,de valamiért mindig jó érzékem volt ahhoz abban az időben,hogy hagyjam el a cuccaim. Bakancsot nagyon szeretnék, de szörnyen drága még használtam is, mivel utaznom is kellene érte,de ahogy lesz, rá pénzem biztos beszerzek egyet! Aztán még nyáron se fogják rólam tudni lerángatni! Egyébként meg ruházatban nagyon tetszik a viktoriánus goth stílusú ruhák, egyszerűen eszméleten gyönyörűek! Azokból is feltétlen szeretnék egy-két darabot és kiegészítőt (pl. amire régóta vágyok egy fekete csipkés napernyő, viktoriánus stílusú goth táska) beszerezni! Arra a kérdésre pedig a válasz,hogy milyenek képzelem el magam 30-40 évesen a következő: Ez egy szubkultúra,nem pedig valami amiből ki lehet "nőni". Továbbá már nekem ez egy élet stílus és szerintem bármilyen idősen lehet az ember önmaga.
Victorian goth
29. nap: Mit gondolsz, milyen jövője van a goth szubkultúrának?

Szerintem még bőven van neki jövője, hiszen elég sok eseményt szerveznek a szubkultúrába részt vevők számára mint Magyarországon,mint külföldön. Úgyhogy nem hiszem, hogy csak úgy feledésbe merülne. Továbbá nagyon remélem, hogy egyszer Szerbiába is ide ér ez a szubkultúra és majd könnyebben lehet itt is ruhákat, kiegészítőket beszerezni esetleg még események is lesznek. Meg úgy igazán nem is nagyon ismerek csak rajtam kívül egy személyt, aki ebben az országban él és a szubkultúra része,de vele már régóta nem tartom a kapcsolatot. Szóval annak is természetesen örülnék, ha még az országomba megismerhetnék ilyen embereket.

Gotik Treffen 


 


2 megjegyzés:

  1. Mindenki az, aminek érzi magát.. :) Nem is kell mások elvárása szerint élned és megfelelned. Viszont, szerintem szervezz egy szerbiai találkozót. Ha szerveznél egyet lehet többen el is mennének, mint gondolnád. Nekem van egy szerbiai goth barátnőm, még a régi MGC-n ismertem meg. Szóval, ha csinálsz eseményt szívesen megosztom a Facebook-on meg ott hirdetem, ahol tudom.

    VálaszTörlés
  2. Pontosan :) Teljesen egyetértek :) Sajnos nincs időm nekem megszervezni egy ilyen eseményt,mert ez nem csak annyiból állna,hogy meghirdetem facebookon,hanem már ez felelősséggel is járna...és jelenleg a szoros idő beosztásom ezt nem engedi ( de egyébként már én is gondoltam erre). Komolyan? :o Ki az? :o

    VálaszTörlés